Dil ve konuşma terapisi,

sağlıklı, hasta ve engelli bireylerin dil, konuşma , iletişim , ses ve yutma süreçlerinin önlenmesi , tanılanması ve rehabilitasyonunu içeren çalışmaların bütünüdür.

Sınırlama olmaksızın her yaş grubunda oluşabilecek, dil ve konuşma bozukluklarına dil ve konuşma terapisi verilmektedir.

İnsanın düşüncelerini ifade etme şekli olan konuşma, en temel ihtiyaçlar arasında yer almaktadır. Bu alanda ortaya çıkan sorunlara dil ve konuşma terapileri ile destek verilmektedir.

Kişinin kendini ifade etmesi, duygu ve düşüncelerini ifade etmesinde, karşılıklı ilişki kurulmasını sağlayan konuşmada ortaya çıkan sorunlar, bu ihtiyacın yetersiz olması durumunda zihinsel ve psikolojik sorunları da beraberinde getirir. Böyle durumlarda, yaşanan konuşma bozukluğunu ortadan kaldırmak adına dil ve konuşma terapisi devreye girmektedir.

Yetişkinler İçin Dil ve Konuşma Terapisi

Hızlı bozuk konuşma, kekemelik, dudak ve damak yarığına bağlı dil ve konuşma bozuklukları ,motor konuşma bozuklukları, yutma güçlükleri, artikülasyon bozuklukları, ses bozuklukları, felç ve beyin hasarı gibi rahatsızlıkların ardından meydana gelen konuşma bozukluklarının rehabilitasyonunu sağlamak için verilen terapilerdir.

Her problemde olduğu gibi konuşma bozukluklarında da erken müdahale önemlidir.

Çocuklar için Dil ve Konuşma Terapisi

Eğer bir çocuğun dil ve konuşma gelişimi yaşıtlarından geride ise ve ebeveynleri onu anlamakta zorlanıyorlarsa dil ve konuşma terapistine yönlendirilme yapılmaktadır.
Çocuklarda kekemelik, artikülasyon bozukluğu ya da fonolojik bozukluklar olması durumunda dil ve konuşma terapisi uygulanır. Özellikle otizmli ve down sendromlu çocuklarda dil ve konuşma terapisi mutlaka gereklidir.
Konuşma bozukluklarında, çocuğun büyümesi ile düzeleceği kanısı kesinlikle yanlış olup sorunun ertelenmesi halinde, daha kötü sonuçlar elde edilir. Bu nedenle erken müdahale iyileşmede büyük önem arz eder.

Kişinin günlük yaşamında iletişimini kısıtlayan durumlar için asla kaderci yaklaşıma gidilmeden, sorunun biran önce çözülüp terapi alması sağlanmalıdır.Dil ve konuşma bozukluğu yaşayan bireylerin yaşı ne olursa olsun, terapistler tarafından gerekli değerlendirme ve araştırmaların yapılmasının ardından  Dil ve konuşma terapisti tarafından uygun terapi planı çizilmeli ve süreç başlatılmalıdır.